Ebben a cikkben:

Lakóautós kempingek - Lakóautóval hol lehet megállni?

2023. június 21.
3894
Lakóautós kempingek - Lakóautóval hol lehet megállni
A lakóautós utazás során megannyi élménnyel, kalanddal lehetünk gazdagabbak, hiszen ez egy rendkívül kötetlen, szabadabb és rugalmasabb formája a kirándulásoknak. Nem kell a tömegközlekedési eszközök menetrendjéhez, vagy épp a szálláshelyek házirendjéhez alkalmazkodni, bármikor felülírhatjuk az előzetes terveket, elképzeléseket és kényelmesen fedezhetjük fel akár egész Európát. Mindazonáltal Európa országaiban egészen eltérő szabályozásokkal találkozhatunk, ami a kempingezést, lakóautós parkolást illeti. Az alábbiakban erről a témáról olvashatsz részletesebben, hogy mindennel képbe kerülhess az indulás előtt.

Bérelj lakóautót a K & K Lakóautó Kft.-től!


Régóta tervezel egy nagyszabású kirándulást, amelynek részeként felfedezed egész Magyarországot, a környező országokat, vagy akár Európa bármely részét? Az ilyen körutazások rengeteg kalanddal és élménnyel kecsegtetnek, azonban meglehetősen nehéz lebonyolítani, hiszen az utunkat nagyban befolyásolják a közlekedési lehetőségek, vagy épp a szállásopciók. Ennek fényében sokkal célszerűbb, olcsóbb és egyszerűbb megoldást jelent a lakóautó bérlés, hiszen így tulajdonképpen bárhová és bármikor eljuthatsz anélkül, hogy a tömegközlekedéshez, vagy a szállásokhoz kellene alkalmazkodni. 

A K & K Lakóautó Kft.-től most te is bérelhetsz luxus felszereltségű lakóautókat rendkívül kedvező árakon.     Válassz minket, ha rajongsz a kalandos, izgalmas utakért és szeretnél minél többet felfedezni a világból!

Vedd fel velünk a kapcsolatot weboldalunkon keresztül, vagy keress minket bármely elérhetőségünkön!

iroda@lakoautoberlesdebrecen.hu

+36 70 56 66 681

Európai szabályok 


A lakóautóval történő utazás minden szempontból a legkötetlenebb formája a kiruccanásoknak, azonban mégis van néhány fontos szabály, mint például, hogy lakóautóval hol lehet megállni, amelyeket érdemes szem előtt tartani, mind belföldön, mind pedig külföldön. Európában nincs egységes szabályozás arra vonatkozóan, hogy hol engedélyezett, hol megtűrt, és hol tilos a lakóautós parkolás, kempingezés.

Ezeket az egyes országok saját rendelkezései határozzák meg, így minden esetben fontos előre tájékozódni az opciókról. 

Manapság kifejezetten népszerűvé vált az úgynevezett vadkempingezés, ami azt jelenti, hogy a turisták a vízpartok mentén, erőkben, hegyekben, vagy akár nemzeti parkok környékén sátoroznak, kempingeznek, parkolnak a lakóautóval. Európa legtöbb országában ez nem engedélyezett, de megtűrt jelenség, bár sok helyen táblákkal jelzik a vadkempingezés tilalmát. Ilyen esetben semmiképp sem érdemes itt letáborozni, hiszen a tiltás nem véletlen, ez elsősorban a turisták épségét hivatott garantálni, de sokszor a természetvédelmi szempontok is meghatározók. Érdemesebb egy jól felszerelt lakóautó, lakókocsi kemping területén letáborozni.

lakóautós kempingek árak
A vadkempingezésre vonatkozó szabályok országonként eltérőek, és a gyakorlatban nem is mindig tartják be ezeket. 

Lakóautós kempingek


A lakóautóval történő parkolásnak tehát országonként eltérő szabályai vannak, azonban Európában mindenhol találhatunk kijelölt lakóautós kempingeket, ahol pihenhetünk, beszerezhetjük az esszenciális dolgokat, lehetőségünk van a víztartályok feltöltésére, valamint a szennyvíztartály és a WC kazetták kiürítésére, de akár különálló zuhanyzókat és mosdókat is igénybe tudunk venni, valamint a Wifi szolgáltatáshoz is hozzáférhetünk.

A lakóautós kempingek jól felszerelt pihenőhelyek, ahol különálló fürdőhelyiségek, akár éttermek, boltok és bárok is találhatók. Ezen felül számos szórakozási lehetőséget is kínálnak az ide érkezők számára, hiszen sok helyen lehetőségünk van szervezett gyalog-, vagy biciklitúrákon részt venni, kipróbálni extrémebb sportokat a vízpartok, vagy hegyvidékek közelében. Nem ritka, hogy az egyes kempingeken sportpályák, medencék, vagy játszóterek is rendelkezésre állnak. Természetesen ezeknek költsége van, ami kb. napi 10-20 Eurót jelent.

A lakóautós kempingek többsége a legnépszerűbb turisztikai célpontok közelében létesült, így innen könnyen megközelíthetjük gyalog, vagy biciklivel a különleges természeti kincseket, mesés tájakat, vagy épp a gazdag történelemmel és kultúrával rendelkező városokat, egyéb településeket.

Gyakori, hogy tengerpartok közelében, hegyvidékeken, nemzeti parkok környékén is találhatunk kempinghelyeket. 

lakóautóval hol lehet megállni, lakóautós kemping árak
A lakóautókkal közelebb kerülhetünk a természethez és olyan élményekben lehet részünk, melyeket egyébként talán soha nem tapasztalhatnánk meg.

Eltérő infrastruktúra és szabályok

A teljesség igénye nélkül hoztunk egy listát arról, hogy a népszerűbb célországokban milyen lehetőségek és szabályozások vannak érvényben a kempingezést illetően.

  • Magyarország: Számos lakókocsi kemping található az országban, azonban az ezeken kívüli éjszakázás tilos. 
  • Ausztria: Rengeteg kempinggel és lakóautó parkolóval találkozhatunk az egész országban. Ezek többnyire rendkívül jól felszerelt pihenőhelyek, ahonnan felfedezhetjük az ország legszebb vidékeit. Máshol éjszakázni tilos a lakóautóval.
  • Horvátország: Igen sűrű és jól kiépített kempinghálózattal rendelkezik az ország, főleg a tengerpartok közelében. Ugyanakkor ezeken kívül szigorúan tilos az éjszakázás, vadkempingezés. 
  • Románia: Főként a keleti részeken, azaz a tengerpartokon találkozhatunk kempingekkel. Ezeken kívül éjszakázni tilos. 
  • Szlovénia: Főleg északnyugaton találhatók jól felszerelt lakóautós kempingek. Ezeken kívül éjszakázni tilos. 
  • Szlovákia: Az országban szinte mindenhol találhatunk modern kempingeket, de ezeken kívül éjszakázni itt is tilos. 
  • Olaszország: A lakóautós kempingek szinte egymást érik és itt engedélyezett a kempingeken kívüli éjszakázás is, azonban az egyes területeken lehetnek helyi szabályozások. 
  • Németország: Rendkívül sűrű és jól felszerelt kempinghálózat jellemzi az országot. Alkalomszerűen egy-egy éjszaka eltöltése engedélyezett ezeken kívül is. 
  • Montenegró: Főleg az ország délnyugati részén találkozhatunk kempingekkel. Ezeken kívül éjszakázni tilos. 
  • Svájc: Az egész országban sűrűn helyezkednek el a lakóautós kempingek, de ezeken kívül éjszakázni itt is tilos. 

Jól látható tehát, hogy alapvetően szinte minden népszerű országban tilos a vadkempingezés, azonban ez sokszor csak elvi tiltást jelent, nagyon sok helyen ennek ellenére is megtűrik a lakókocsis kempingezőket. Nem szabad azonban ezzel visszaélni és 1-2 napnál tovább állomásozni az ilyen helyeken, mivel akár komoly büntetéseket is kaphatunk a hatóságoktól. Ahol pedig kifejezetten tiltják táblákkal is a letáborozást, ott semmiképp se próbálkozzunk. Mindenkinek a saját felelőssége eldönteni, hogy hol kívánja leparkolni a lakóautót, de a szabályokkal mindig érdemes tisztában lenni. 


Nyugat Európában egyre több helyen találkozhatunk úgynevezett lakóautó parkolókkal, amelyek abban különböznek a kempingektől, hogy ezek tulajdonképpen nem biztosítanak egyéb szolgáltatásokat, vagy csak jóval kevesebbet, mint a lakóautós kempingek. Ezek a helyek, mint arra nevük is utal, egyszerű parkolókként funkcionálnak, de általában ezek is a nagyobb városokhoz, bevásárlóközpontokhoz, látványosságokhoz közel találhatók meg.


A számunkra legmegfelelőbb lakóautós kempingek megtalálását ma már megkönnyítik a különféle telefonos applikációk, amelyek térképen jelzik a kempingek elhelyezkedését, megtekinthetjük azok felszereltségét, a szabad helyek számát, a programlehetőségeket és persze a lakókocsi kemping árak is fel vannak tüntetve. Emellett akár az adott országban érvényes szabályozásokról is olvashatunk a kempingezést illetően.  

lakókocsi kemping árak, tájékozódjon előre

Milyen egy jó lakóautó, lakókocsi kemping?


Érdemes röviden arról is szót ejteni, hogy milyen szempontok alapján célszerű a lakóautós kempingek közül választani, mire fontos figyelni, mely szolgáltatások a leglényegesebbek. Összeszedtünk néhány pontot, amelyek alapján később már könnyebben választhatsz pihenőhelyet.

Elhelyezkedés és felszereltség

Az egyik első szempont a lakókocsi kemping elhelyezkedése, hiszen célszerű úgy kiválasztani a pihenőhelyet, hogy az valamilyen látványosság, túraútvonal, nagyváros közelében helyezkedjen el, hogy minél több dolgot fel tudjunk fedezni. Főszezonban érdemes lehet előre helyet foglalni, ha van rá lehetőség.
Persze nem csak az elhelyezkedés, hanem a felszereltség is kiemelten fontos kritérium. Ami minden esetben elengedhetetlen az a vizesblokk és a szennyvízürítő. Ezeken felül a külön zuhanyzók, internethozzáférés, bárok, éttermek, főzőhelyiségek is gyakori elemei a kempingeknek, de nem mindenhol. 

Vélemények, értékelések

Az interneten számos weboldalon tudunk hasznos információkat szerezni a kempingekről, azonban a legtöbbet talán a korábbi vendégek értékelései alapján tudjuk leszűrni, hiszen ezeket a véleményeket a tapasztalatok szülték. 

Lakókocsi kemping árak


Végül, de nem utolsó sorban a lakóautós kempingek ár-érték arányát sem szabad figyelmen kívül hagyni. A lakóautó, lakókocsi kemping árak igen változatos képet mutatnak, a drágább helyszínek (20-25 Euró/nap felett) általában sokkal jobban kiépítettek, felszereltek, kényelmesebbek, azonban ez nem kőbe vésett, bárhol találhatunk egészen olcsó, de remekül felszerelt pihenőhelyeket, vagy fordítva. Itt megint csak a korábbi látogatók véleményére érdemes hagyatkozni, vagy az adott kemping weboldalán tájékozódni, hogy mit is foglalnak magukban a lakókocsi kemping árak.

A lakóautós utazás, kempingezés egy nagyszerű formája az aktív pihenésnek, a feltöltődésnek, hiszen rengeteg kalandban, élményben lehet részünk. Saját magunk dönthetünk a programokról és az úticélokról akár egyik napról a másikra is. Mi mindenkinek javasoljuk, ha csak teheti, legalább egyszer éljen át egy ilyen különleges utat.

Ha neked is régóta dédelgetett álmod egy lakóautós utazás, akkor válaszd a K & K Lakóautó Kft.-t és bérelj tőlünk luxus kategóriájú, modern, jól felszerelt lakóautókat rendkívül kedvező árakon.


Vedd fel velünk a kapcsolatot még ma és fedezd fel a minket körülvevő világot!

iroda@lakoautoberlesdebrecen.hu

+36 70 56 66 681

feliratkozás
Süti kezelés beállítása
Mi és partnereink az Ön engedélyét kérjük arra, hogy cookie-kat tároljunk eszközén személyre szabott hirdetések és tartalom nyújtásához, hirdetés- és tartalomméréshez valamint nézettségi adatok gyűjtéséhez.
Süti kezelés beállítása