TUDNIVALÓK, GYAKORI KÉRDÉSEK

lakóautó szabályok és lakóautó jogosítvány információk

A lakóautó vezetése, használata, bérlése kapcsán rengeteg kérdés fel szokott merülni, melyekre olykor nem is olyan egyszerű választ találni a különféle információk sűrű hálójában. Mi most összegyűjtöttük azokat a témákat és kérdéseket, amelyekbe a leggyakrabban belefuthatunk, ha lakóautóval tervezünk utazni. Mindemellett igyekeztünk minél több hasznos információt és tudnivalót is csokorba gyűjteni, hogy megkönnyítsük a dolgodat. 

BÉRELJ LAKÓAUTÓT ÉS FEDEZD FEL AKÁR EGÉSZ EURÓPÁT!

Szívesen tennél nagyobb körutakat szerte Európában, vagy csak bejárnád hazánkat, vagy a környező országok valamelyikét? Akkor a lakóautós utazás a legideálisabb megoldás számodra, hiszen kényelmesen, mobilisan és költséghatékonyan fedezheted fel az öreg kontinens legszebb tájait, városait, régióit. Bérelj te is lakóautót a K & K Lakóautó Kft.-től és élvezd ki az utazás minden egyes percét a családoddal vagy barátaiddal!

bérleti szerződés alapdíjaink

Ha szeretnéd igénybe venni a szolgáltatásainkat, nincs más dolgod, mint felvenni velünk a kapcsolatot! 

iroda@lakoautoberlesdebrecen.hu

+36 70 56 66 681

A LAKÓAUTÓ MILYEN JOGOSÍTVÁNNYAL VEZETHETŐ?

Talán a legkézenfekvőbb kérdés a lakóautók kapcsán, hogy milyen jogosítvány szükséges ezek vezetéséhez. 
A legfeljebb 3,5 tonna össztömegű lakóautók B kategóriás jogosítvánnyal vezethetők, és alapvetően sincs külön lakóautó jogosítvány kategória. A nyilvántartásba vett lakóautók 85%-a esik ebbe a súlyhatárba, így a legtöbbet gond nélkül lehet vezetni. Ha pótkocsit kell vontatni, a vonatkozó rendelet előírja, hogy a teljes járműkombinációnak (vontató jármű és vontatott felszerelés) 3,5 tonnán belül kell maradnia, és a vontatott felszerelés össztömege nem haladhatja meg a vontató jármű össztömegét. Kivéve könnyű pótkocsi (<750 kg) esetén, amely esetben a vontatójármű-kombináció maximális tömege 4250 kg-ra csökken.

Mivel a K & K Lakóautó Kft-től bérelhető járművek össztömege nem haladja meg a 3,5 tonnát, így minden lakóautó b kategóriával vezethető.

Egyéb esetekben, amikor a lakókocsi b jogosítvány által már nem vezethető, C kategóriájú jogosítványra van szükség. 

C kategória: Az autóbusz és a trolibusz kivételével a 3500 kg megengedett legnagyobb össztömeget meghaladó gépkocsi, valamint az ilyen gépkocsiból és könnyű pótkocsiból álló járműszerelvény.

Sokan összekeverik a lakóautót és a lakókocsit, azonban míg előbbit vezetni kell, utóbbit vontatni, így természetesen olyan kategória sem létezik, hogy lakókocsi jogosítvány. 

lakókocsi jogosítvány, lakóautózás szabályai
A lakóautóval akár bicikliket is magatokkal vihettek, így kedvetek szerint fedezhetitek fel a különféle túraútvonalakat, vagy akár a nagyvárosokat is. 

HOGYAN BÉRELHETEK LAKÓAUTÓT?

Amennyiben a  K & K Lakóautó Kft.-től szeretnél járművet bérelni, nincs más dolgod, mint a weboldalunkon keresztül felvenni velünk a kapcsolatot, vagy bármely elérhetőségünkön felkeresni minket és egyeztetünk a részletekről. 

MENNYI IDŐRE LEHET LAKÓAUTÓT BÉRELNI?

Az előszezonban, azaz január 1. és május 31. között, valamint az utószezonban, azaz szeptember 1. és december 31. között a minimális bérleti időszak 4 nap. Míg a főszezonban, azaz június 1. és augusztus 31. között 7 nap. A felső megkötések kapcsán minden esetben egyeztetünk. 

MILYEN FELSZERELTSÉGŰ, HÁNY FŐS LAKÚAUTÓT BÉRELHETEK?

Cégünktől 4-5 fős lakóautókat bérelhetsz, mindezt luxus, vagy full integrált kategóriában. A járművek többsége 2023-as évjáratú, így a legmodernebb berendezések és felszerelések kaptak helyet. Ez magában foglalja a napelemes rendszert, légkondit, WC-t, konyhát és fürdőszobát, okos TV-t, biciklitárolót, de még hosszasan sorolhatnánk. 

HOVÁ UTAZHATOK A LAKÓAUTÓVAL?

A lakóautók alapvetően a hosszabb utazások kényelmes lebonyolítására adnak lehetőséget. Így természetesen nem csak hazánkban, de külföldön is használhatod őket. Mindazonáltal ehhez előzetes engedély szükséges, azaz ismertetni kell a tervezett útvonalakat, úticélokat. 

VAN-E KAUCIÓ? 

Lakóautó bérlés esetében a bérlő köteles kauciót fizetni, amelynek összege kategóriától függően 400.000 Ft, illetve 500.000 Ft. 

MILYEN EGYÉB KÖLTSÉGEKRE LEHET SZÁMÍTANI AZ ALAPDÍJAKON FELÜL?


A lakóautóbérlés árakról weboldalunkon részletesen is tájékozódhatsz. Az alapdíjakon felül bizonyos esetekben előfordulhatnak plusz költségek is, úgy mint: 

  • felkészítési díj: Ez magában foglal magyarországi és osztrák autópálya matricát, európai assistant szolgáltatást, CASCO biztosítást, 1 db feltöltött gázpalackot, 1 db WC kemikáliát, a 125 l-es víztartály feltöltését, és az autó útra való felkészítését.
  • belső takarítás: Csak abban az esetben kerül felszámolásra, ha a lakóautó nem abban a tisztasági állapotban kerül leadásra, mint amiben át lett véve.
  • WC kazetta ürítés: Csak abban az esetben kerül felszámolásra, amennyiben a WC kazetta nincs kiürítve és kitisztítva.

Ezeken felül a bérleti szerződésben rögzített egyéb költségeket is érdemes megemlíteni. 

  • A bérleti díj napi 300 km megtételét foglalja magában, e felett 100 Ft/km többlet díjat számítunk fel.
  • A bérlő a bérleti díj 50%-ával megegyező összegű foglalót legkésőbb a bérleti szerződés megkötésével egyidejűleg köteles megfizetni a bérbeadó számára.
  • Amennyiben a bérlő a gépjárművet nem teletöltött üzemanyagtartállyal (Adblue, gázolaj) szolgáltatja vissza a bérbeadó számára, úgy a bérlő a hiányzó üzemanyag árát köteles megtéríteni.
  • A bérleti jogviszony időtartama alatt a bérlő köteles minden, a gépjármű használatával kapcsolatos költséget (autópálya használat díja, parkolási díjak, esetleges szabálysértési bírság, illetve egyéb hasonló költség) viselni (utólagos felmerülés esetén is).

A weboldalunkon megtalálható bérleti szerződésben természetesen mindennek részletesen utána tudsz olvasni és tájékozódhatsz az egyéb kötelességekről, eshetőségekről is. 

Mindazonáltal, ha bármilyen kérdésed van, bátran vedd fel velünk a kapcsolatot!

iroda@lakoautoberlesdebrecen.hu

+36 70 56 66 681

JOBBAN MEGÉRI LAKÓAUTÓVAL UTAZNI?

Erre a kérdésre a válasz meglehetősen összetett, hiszen ez alapvetően attól függ, hogy hova szeretnétek utazni, hányan és mi a kirándulás elsődleges célja. Ennek fényében, ha egy 4-5 fős családról, baráti társaságról beszélünk, akiknek a célja egy ország, vagy régió minél alaposabb bejárása, akkor kétség kívül a lakóautó bérlés a lehető legjobb megoldás. Nem kell alkalmazkodni az amúgy is drága nemzetközi tömegközlekedési eszközökhöz, nem kell figyelni a csatlakozási időpontokat és a szállások időbeli megkötéseit. Mindemellett a lakóautók bérlésének fő/éj ára is jóval kedvezőbb, mintha szállást foglalnál. Az már csak hab a tortán, hogy akár saját magatoknak is elkészíthetitek az ételeket.

lakóautó jogosítvány és szabályai egy helyen
A modern lakóautók maximálisan felszerelt konyhákkal bírnak, ahol elkészíthetitek kedvenc ételeiteket.

VAN KÜLÖN LAKÓAUTÓ KRESZ, MENNYIVEL LEHET MENNI A LAKÓAUTÓVAL?


Külön lakóautó kresz ilyen formában nem létezik, és mivel cégünktől csak B jogosítvánnyal vezethető lakóautó bérelhető, így ilyen téren a személygépjárművekre hatályos szabályozás érvényes. Ennek fényében  autópályán 130 km/h, főúton 90 km/ h, lakott területen belül 50 km/h a sebességhatár. Persze fontos kiemelni, hogy ez Magyarországra érvényes, így más országokban egészen más sebességkorlátozásokkal is találkozhatunk. Érdemes előre tájékozódni, és mindig figyelni a közúti jelzéseket. 


MENNYI IDEIG ELÉG A VÍZTARTÁLY TARTALMA?


Lakóautóink víztartályai 125 literesek. Azt, hogy ez mennyi ideig elegendő, nagyban befolyásolja a személyek száma, illetve a vízhasználat sűrűsége. Egy felnőttnek kb. 10-15 liter vízre van szüksége egy zuhanyzáshoz, így ebből már ki lehet számolni, hogy kb. hány napra lesz elegendő a víztartalék. Mindazonáltal a kempingekben található vezetékes víz, amelyekkel fel lehet tölteni a tartályokat. 

HOL LEHET LEERESZTENI A SZENNYVÍZTARTÁLYT ÉS A WC KAZETTÁT?

A kempingekben mindig találhatunk ürítőhelyeket, de Nyugat-Európában az autópályák mentén, városi bevezetőutakon is találkozhatunk ürítőpontot jelző táblákkal. A szennyvíz és a WC kazetták tartalmát csak és kizárólag a kijelölt helyeken szabad üríteni, ellenkező esetben akár komoly bírságokkal is számolhatunk. 

lakóautózás szabályai, mit kell tudni a vízhasználatról
Modern lakóautóink kényelmes konyhával és fürdőszobával felszereltek

MIK A LAKÓAUTÓ, LAKÓKOCSI PARKOLÁS SZABÁLYAI?

A lakóautó, lakókocsi parkolás szabályai Európa országaiban igen eltérőek lehetnek, így minden esetben érdemes a tranzit-, és célországokban érvényes rendelkezéseknek részletesen utánajárni. Alapvetően csak az arra kijelölt helyeken lehet kempingezni, de ennek ellenére gyakori, hogy a vízpartokon, városszéleken is állomásoznak a lakóautóval érkezők. Ahol viszont táblával is tiltják a parkolást, ott semmiképp sem érdemes megállni, mivel ez bírságokat vonhat maga után. 

Az európai lakóautózás szabályai tehát nem teljesen egységesek, de az országok többségében tilos a vadonban tölteni az éjszakát. Aki a lakóautós nyaralási formát választja annak reményében, hogy korlátlanul, bárhol szabadon eltöltheti az éjszakáját, az jobb, ha tudja, hogy mik a  lakóautózás szabályai az adott országban.

A törvények, lakóautó szabályok általában csak a kempingekben, a lakóautók számára kialakított speciális parkolókban és esetleg az autópályák mellett található pihenőkben teszik lehetővé a lakóautóval történő éjszakázást. Célszerűbb tehát a kempingeket, vagy lakóautó parkolókat választani a megállás helyszínéül, amelyeket általában a városközpontokhoz, vagy turisztikai látványosságokhoz közel építettek ki. Itt lehetőség van a lakóautó víztartályának feltöltésére, valamint a szennyvíztartály és a WC kazetták kiürítésére, de akár különálló zuhanyzókat és mosdókat is igénybe tudunk venni, valamint a Wifi szolgáltatáshoz is hozzáférhetünk. Természetesen ezeknek költsége van, ami kb. napi 10-20 Eurót jelent. 

Az kempingek széles körben elérhetőek és gyakran találhatóak természeti kincsekkel körülvett területeken, tengerparton, a hegyekben, a nemzeti parkok közelében vagy történelmi városok környékén. Ez lehetővé teszi az utazók számára, hogy felfedezzék a környező látnivalókat és élvezzék a lenyűgöző tájakat. Az európai lakóautós kempingek gyakran számos szabadidős tevékenységet és szórakozási lehetőséget is kínálnak, úgy mint a túrázás, kerékpározás, vízi sportok vagy akár a helyi látványosságok felfedezésére. Egyes kempingek szervezett programokat biztosítanak, mint például túrák, szórakoztató estek vagy gyermekprogramok.

Számos telefonos applikációt is letölthetünk, amelyek részletesen tartalmazzák a kempingek felszereltségét és árát, de akár az adott országban érvényes lakóautó szabályok is megtalálhatók az egyes appokban.

lakókocsi parkolás szabályai
A vadkepingezés általában nem engedélyezett, de számos országban megtűrt jelenség. Vannak azonban olyan országok is, ahol ez kifejezetten tilos, mint például Horvátország.

FEDEZD FEL EURÓPÁT LAKÓAUTÓVAL!


Európa rendkívül gazdag történelemmel, változatos kultúrával és gyönyörű tájakkal rendelkezik, és a lakóautó segítségével mindezeket kényelmesen, rugalmasan, a saját időbeosztásunk szerint felfedezhetjük. 

Az egyik legnagyobb előnye a lakóautóval történő utazásnak a szabadság és a rugalmasság. Nem kell előre szállásokat foglalni, nem vagyunk korlátozva a repülőjegyek vagy vonatjáratok menetrendjéhez, és nem kell követni szigorú útiterveket. A lakóautóval bármikor átalakíthatjuk az útvonalat, megállhatunk ahol csak szeretnénk, és hosszabb ideig maradhatunk azokon a helyeken, amelyek a leginkább megragadták a figyelmünket.

Ezenkívül a lakóautóval utazva minden szükséges kényelmet és felszerelést magunkkal vihetünk, hiszen ezek a járművek rendelkeznek konyhával, zuhanyzóval, WC-vel és kényelmes ágyakkal, így nem kell aggódnunk a szállás és étkezési lehetőségek miatt. Megtakarítjuk az időt és a pénzt, amit más szálláslehetőségekre és éttermekre kellene költenünk.

Lakóautóval olyan eldugott helyekre juthatunk el, amelyekre máskülönben nem lenne lehetőségünk. Kevesebb turistával találkozhatunk, elmerülhetünk a helyi kultúrákban és hagyományokban. Továbbá, sok európai országban számos gyönyörű táborhely és lakóautópark található, amelyeket könnyen és kényelmesen igénybe vehetünk.

Fontos, azonban, hogy mindig tájékozódj az adott országok lakóautózással kapcsolatos szabályairól, mielőtt útnak indulnál. Tartsd magad a helyi szabályokhoz, legyél figyelmes a környezetedre és a többi közlekedőre!

Összességében tehát elmondható, hogy a lakóautós utazás a szabadság, a rugalmasság és a kényelem érzését nyújtja. Megtapasztalhatjuk a világot saját ritmusunkban, felfedezhetünk gyönyörű tájakat, kulturális látnivalókat. Lakóautóval bejárni Európát az utazás egyik legizgalmasabb és legemlékezetesebb módja lehet.

Ha te is szeretnéd megtapasztalni ezt a csodás élményt, akkor ne habozz és vedd fel velünk a kapcsolatot még ma!

Kapcsolat

Kérjük töltse ki az összes kötelező mezőt!
Süti kezelés beállítása
Mi és partnereink az Ön engedélyét kérjük arra, hogy cookie-kat tároljunk eszközén személyre szabott hirdetések és tartalom nyújtásához, hirdetés- és tartalomméréshez valamint nézettségi adatok gyűjtéséhez.
Süti kezelés beállítása